Inentingen en vaccinatieschema voor je hond (2024)

Waarom heeft mijn puppy vaccinaties nodig?

Direct na de geboorte zijn puppy's volledig afhankelijk van de antilichamen die zich in de moedermelk bevinden. Deze beschermen hen tegen schadelijke micro-organismen.

Deze bescherming neemt echter na verloop van tijd af. Hiervoor worden puppy's kwetsbaarder voor besmettelijke ziekten. De juiste vaccinaties op de juiste leeftijd helpen voorkomen dat je puppy een van deze ziekten of infecties oploopt.

Wat doen puppyvaccinaties?

Vaccinaties helpen besmettelijke en soms dodelijke ziekten te voorkomen. Sommige zijn verplicht, terwijl andere worden aanbevolen.

Waartegen moet mijn puppy worden gevaccineerd?

De aanbevolen vaccinaties zijn onder andere:

  • Ziekte van Carré: deze ziekte kan verschillende vormen aannemen, wat de diagnose vaak bemoeilijkt. In het algemeen kan deze ziekte koorts, ademhalingsproblemen (rinitis of longontsteking), spijsverteringsproblemen (buikgriep), oog-, huid- of zenuwaandoeningen veroorzaken, vaak met dodelijke afloop.
  • Hondenhepatitis (leverziekte): de symptomen variëren van lichte koorts en verstopping van het slijmvliesmembraan tot braken, geelzucht, maagzwelling, depressie, verlaging van het aantal witte bloedlichamen, pijn in de lever en ernstige hepatitis (leverontsteking).
  • Hondenparvovirusziekte: het parvovirus is uiterst besmettelijk en tast het maag-darmstelsel aan, veroorzaakt verlies van eetlust, braken, koorts en vaak ernstige, bloedige diarree. Extreme uitdroging kan snel optreden en kan binnen 48 tot 72 uur fataal zijn.
  • Ziekte van Weil (leptospirose): de ziekte van Weil is een zoönose die wordt veroorzaakt door bacteriën die worden verspreid via knaagdierenurine. Ze kunnen worden doorgegeven aan mensen en bepaalde dieren. Mogelijke symptomen bij honden zijn koorts, braken, buikpijn, diarree, verlies van eetlust, ernstige zwakte en lusteloosheid, stijfheid, geelzucht, spierpijn, onvruchtbaarheid en nierfalen (met of zonder leverfalen).
  • Hondsdolheid: een dodelijke ziekte voor honden en mensen. Meestal gekenmerkt door een schommelende gang, pijnlijke nek, overmatige speekselvloed en in sommige gevallen convulsies van de gezichtsspieren. Vaak wordt ongewoon agressief gedrag waargenomen, evenals bijten zonder loslaten. Let op dat deze vaccinatie in de meeste landen verplicht is wanneer je van plan bent met je hond naar het buitenland te reizen. Overleg dit altijd met je dierenarts.
  • Kennelhoest: dit is een ziekte die wordt opgelopen door honden die in contact komen met andere honden, bijvoorbeeld in kennels en hondenshows. De ziekte veroorzaakt hevig hoesten, dat al naar gelang de leeftijd en de algehele gezondheidstoestand van de hond meer of minder ernstig is.

Hoe weet ik welke vaccinaties mijn puppy nodig heeft?

Overleg met de dierenarts en vertel waar je puppy tijd doorbrengt. Hierbij kun je denken aan:

  • Huisdierenhotels
  • Het bos
  • Dagopvang

Laat de dierenarts ook weten of je met je puppy naar het buitenland gaat en aan welke activiteiten hij mogelijk deelneemt, zoals hondenshows of sportevenementen.

Je dierenarts kiest dan voor een vaccinatieprogramma dat het beste aansluit op de behoeften van je puppy.

Wanneer moet mijn puppy wordt gevaccineerd?

Vaccinaties van puppy's zijn het meest effectief wanneer ze op vaste datums met boosters worden gegeven. Het vaccinatieprogramma van puppy's begint meestal ongeveer zes tot acht weken na geboorte.

Een doorsnee vaccinatieschema bestaat meestal uit het volgende:

  • 7 tot 9 weken: ziekte van Carré, besmettelijke hepatitis, parvovirus, hoewel eerder kan worden gestart als de puppy zich in een besmette omgeving bevindt.
  • 11 tot 13 weken: booster voor drie eerdere vaccinaties + hondsdolheid en ziekte van Weil.
  • 15 tot 17 weken: booster voor hondsdolheid en ziekte van Weil.
  • 15 maanden: boosters voor alle bovenstaande vaccins.

Heeft mijn hond ook jaarlijkse boosters nodig?

Honden hebben jaarlijkse boosters nodig om ervoor te zorgen dat ze afdoende gevaccineerd zijn. Ze moeten elk jaar de volgende boosters toegediend krijgen:

  • Ziekte van Carré
  • Besmettelijk hepatitis
  • Parvovirus

Wat gebeurt er wanneer mijn puppy wordt gevaccineerd?

Wanneer je puppy wordt gevaccineerd, krijgt deze een zeer kleine dosis van het virus of de bacteriën toegediend. Dit zet het immuunsysteem aan tot het aanmaken van specifieke antilichamen tegen het virus.

Kan mijn puppy door het vaccin worden geïnfecteerd met het virus?

Virussen en bacteriën die worden gebruikt in een vaccin zijn meestal dood of geïnactiveerd, wat inhoudt dat ze meestal niet in staat zijn om de ziekte te veroorzaken.

Hoe reageert mijn puppy op de injecties?

Je puppy is misschien een beetje stil na de injecties, vooral op de eerste dag. Dit komt doordat het immuunsysteem reageert op het vaccin.

Wat moet ik doen nadat mijn puppy de injecties heeft gehad?

Het is belangrijk dat je je puppy goed laat rusten na de injecties, omdat het immuunsysteem op dat moment harder werkt dan normaal.

Als je het gevoel hebt dat je puppy 24 uur later nog steeds niet zichzelf is, neem je contact op met de dierenarts voor advies.

Het is van cruciaal belang dat het juiste vaccinatieschema wordt gebruikt voor je nieuwe puppy, aangezien hondenvaccinatie één van de belangrijkste preventieve maatregelen voor de gezondheid is die je kunt nemen. Zodra je je nieuwe puppy in huis hebt, is het van belang dat je overlegt met je dierenarts om ervoor te zorgen dat je puppy de juiste vaccinaties op het juiste moment krijgt.

Inentingen en vaccinatieschema voor je hond (2024)

FAQs

Inentingen en vaccinatieschema voor je hond? ›

De basisvaccinatie van een pup bestaat uit 3 vaccinaties. Deze worden ideaal gezien gegeven op de leeftijd van 6, 9, 12 en 16 weken. Nadien wordt de volgende prik gegeven als uw hond 1 jaar wordt. Uw hond vaccineren tegen Parvovirose, Rattenziekte, Hondenziekte, Hepatitis en Kennelhoest is een aanrader.

Welke inentingen zijn verplicht bij een hond? ›

Welke inentingen voor een hond zijn verplicht? In Nederland is het niet verplicht je hond te laten inenten. Het wordt wel ten zeerste aangeraden zodat je hond gezond blijft. Wanneer je hond in pension gaat is een vaccinatie tegen parvo, hondenziekte, hepatitis en besmettelijke hondenhoest wel verplicht.

Welke vaccinatie hond elk jaar? ›

Vaccinatie tegen kennelhoest en Leptospirose moet doorgaans jaarlijks worden hernieuwd. Vaccinaties tegen kattenziekte, hondenziekte en hepatitis daarentegen zijn drie jaar geldig. Theoretisch althans, want uit recent onderzoek blijkt dat veel honden na drie jaar nog steeds voldoende antistoffen hebben.

Hoe vaak moet een hond een inenting? ›

Op negen weken leeftijd moet de pup opnieuw worden gevaccineerd tegen parvo. Ook vaccineren we dan tegen leptospirose (de ziekte van Weil). Op twaalf weken leeftijd krijgt de pup dan de volledige co*cktailenting om de voorgaande vaccinaties te 'boosteren'. Vanaf dat moment wordt uw hond ieder jaar ingeënt.

Welke inentingen heeft een hond nodig voor het buitenland? ›

Ja, als u op vakantie gaat naar het buitenland is het heel belangrijk dat u uw hond of kat laat vaccineren tegen rabiës. Meestal is dit ook verplicht. Ook als u tijdens uw reis binnen de EU blijft, en bijvoorbeeld naar Duitsland, Frankrijk, Spanje, Portugal, België of een ander Europees vakantieland gaat.

Waarom hond elk jaar inenten? ›

Om weerstand op te bouwen zijn meerdere vaccinaties nodig. Dit zijn basisvaccinaties. Om de weerstand te behouden, is het belangrijk bij volwassen honden de vaccinaties te herhalen. Voor leptospirose en kennelhoest is dit ieder jaar, voor parvo, hondenziekte en besmettelijke hondenziekte eens in de drie jaar.

Wat als je hond niet ingeent is? ›

Zonder vaccinaties zouden vele dieren overlijden aan dodelijke infecties als hondeziekte, parvo en katteziekte. Dat bijvoorbeeld hondeziekte en parvo relatief weinig voorkomen is voor een groot deel te danken aan het feit dat het grootste deel van de honden populatie is geënt.

Hebben honden echt elk jaar injecties nodig? ›

Primaire vaccinatie is essentieel om de eens vaak voorkomende dodelijke ziekten bij puppy’s te voorkomen. Uit recent onderzoek blijkt echter dat niet voor alle vaccins jaarlijkse boosters nodig zijn . Er is geen bewijs dat jaarlijkse boostervaccinatie allesbehalve gunstig is voor de meeste honden.

Wat kost een jaarlijkse inenting voor een hond? ›

Gemiddeld liggen de kosten van de inentingen van je hond tussen de €30,- en €60,-. Voor actuele prijzen is het altijd handig om je eigen dierenarts te informeren.

Hebben honden elk jaar een kennelhoestvaccin nodig? ›

Daarom mogen ze de booster slechts één keer in de twaalf maanden krijgen . Het is echter nog steeds belangrijk om de booster te geven, zelfs als het risico voor uw hond laag is. Kennelhoest kan worden opgelopen door heklijnen of terwijl uw hond door de buurt wandelt als een andere hond besmet is.

Hoe lang gaan vaccins mee bij honden? ›

De meeste honden met een levensstijl met een laag risico kunnen elke drie jaar worden gevaccineerd met de kernvaccins en indien nodig met alle niet-kernvaccins (de meeste niet-kernvaccins vereisen jaarlijkse boosters). Uw dierenarts zal de noodzaak en frequentie van boostervaccinaties voor uw hond bespreken op basis van de behoeften en levensstijl van uw hond.

Hoeveel tijd tussen ontwormen en vaccinatie? ›

Uit onderzoek blijkt dat vaccinaties beter aanslaan als je hond voor die tijd ontwormd is. Het lichaam hoeft dan namelijk niet tegelijkertijd de wormen te bestrijden en antilichamen tegen ziekten aan te maken. Het is om die reden verstandig om je huisdier een week voor de inenting te ontwormen.

Welke hondenrassen zijn gevoelig voor het Lepto-vaccin? ›

In het verleden werd het leptospirosevaccin anekdotisch in verband gebracht met een hogere incidentie van bijwerkingen, waaronder braken, koorts, malaise en lokale zwelling. Deze reacties werden het meest gezien bij kleinere honden, waaronder Teckel en Chihuahua .

Wat zijn de verplichte vaccinaties voor honden? ›

1e inenting: Hondenziekte en Parvo, eventueel besmettelijke leverziekte. 2e inenting: Parvo en Ziekte van Weil. 3e inenting: Hondenziekte, Parvo, Ziekte v. Weil, besmettelijke leverziekte (co*cktail inenting, deze kan ook nog het vaccin tegen parainfluenza bevatten)

Kan ik mijn hond meenemen naar Amerika? ›

Honden. Je moet een toelatingsbewijs hebben van het Amerikaanse Center for Disease Control and Prevention (CDC). Om dat certificaat te verkrijgen, moet je aan de volgende voorwaarden voldoen: Je moet een bewijs voorleggen waarop alle vaccins van je hond vermeld staan, vooral dat tegen hondsdolheid is belangrijk.

Wat is er te doen met hond in Denemarken? ›

Het Raade strand, Blåvand Strand en Feddet Strand zijn voorbeelden van hondenstranden. Buiten de periode met aanlijnplicht mag je hond los rennen, spelen en spetteren op de stranden mits hij goed luistert. Vooral de enorm brede stranden langs de westkust van Denemarken zijn paradijsjes voor jouw energieke viervoeter!

Welke hondenvaccinaties zijn wettelijk verplicht in Californië? ›

De wet van Californië vereist dat elke hond ouder dan drie maanden wordt ingeënt tegen hondsdolheid en een vergunning krijgt voordat hij vijf maanden oud is. Als uw hond meer dan vijf maanden oud is, heeft u 30 dagen de tijd om hem te laten certificeren nadat u hem heeft verkregen of naar Californië heeft gebracht.

Hebben honden echt vaccins nodig? ›

Vaccinaties beschermen uw huisdier tegen zeer besmettelijke en/of dodelijke ziekten en verbeteren de algehele levenskwaliteit van uw huisdier. Deskundigen zijn het erover eens dat het wijdverbreide gebruik van vaccinaties in de afgelopen eeuw de dood en ziekte bij miljoenen dieren heeft voorkomen .

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Foster Heidenreich CPA

Last Updated:

Views: 5561

Rating: 4.6 / 5 (56 voted)

Reviews: 87% of readers found this page helpful

Author information

Name: Foster Heidenreich CPA

Birthday: 1995-01-14

Address: 55021 Usha Garden, North Larisa, DE 19209

Phone: +6812240846623

Job: Corporate Healthcare Strategist

Hobby: Singing, Listening to music, Rafting, LARPing, Gardening, Quilting, Rappelling

Introduction: My name is Foster Heidenreich CPA, I am a delightful, quaint, glorious, quaint, faithful, enchanting, fine person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.